Ha sportoló vagy, minden nap azért dolgozol, hogy egyre jobb és jobb legyél. Az edzésterved, a táplálkozásod, de még a pihenésed is a sporttól függ. Egyetlen cél lebeg a szemed előtt: kihozni magadból a legjobbat!

Ma már egyértelmű, hogy a megfelelő sportteljesítmény nem csak a fizikai, hanem a mentális felkészültségtől is függ. Az önbizalom, a koncentráció, a kitartás és a megfelelő célok felállítása hozzájárul ahhoz, hogy eredményesebb lehess a pályán.

Hanganyagunk folyamatosan bővül. Jelenleg a koncentráció, a relaxáció, a regeneráció és a motiváció fejlesztésével kapcsolatos szövegeket találsz, valamint bepillantást nyerhetsz az imaginációs gyakorlatok világába. Sőt, a versenyfelkészüléshez is segítséget nyújtunk!

A sportpszichológus segítsége  bár nagyon hasznos, sokak számára nem elérhető, akár anyagi, akár időbeli okok miatt. A SportMind erre kínál alternatívát: az alkalmazáson belül sportpszichológusok segítségével kidolgozott hangfájlokat találsz, amelyek a mentális felkészülés egy-egy aspektusára koncentrálnak. Lehetőséget kínálnak, hogy fejleszd önbizalmadat, tudatosságodat, koncentrációdat, feldolgozd egy-egy verseny eredményét, vagy motivációt szerezz a felkészüléshez.

Bár hasznos segítséget nyújt a mentális felkészülésben, mentális problémák megoldásához nem elég a SportMind alkalmazás. Nem helyettesíti a sportpszichológust, azt a személyes kapcsolatot, amit ott élhetsz meg, ezért ha az alábbi problémák valamelyikét észleled magadon, fordulj képzett szakemberhez!

  • Bénító szorongás, leblokkolás, pánikrohamok
  • Rendszeresen felbukkanó hibák, amiket valahogy nem sikerül kijavítani
  • Túledzettség, kiégés
  • Sportsérülésből fakadó motivációvesztés, depresszió
  • Sportkarrier lezárása, sportkarrierrel kapcsolatos tanácstalanság
  • Edzővel, csapattal kapcsolatos konfliktus
  • Magánéleti konfliktus a sport miatt

Amennyiben valamilyen diagnosztizált mentális problémád van, vagy már jelenleg is jársz pszichológushoz, javasoljuk, vitasd meg vele a SportMind alkalmazás használatát!

Sportpszichológusnak nevezzük azt a szakembert, aki pszichológus diplomával rendelkezik, majd elvégezte a sport szakpszichológus képzést. Egyes klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuták is specializálódtak sportolókra. Klinikai szakpszichológus az, aki pszichológusi diplomájának megszerzése után 4 év klinikai szakképzést végzett. A pszichoterapeuták olyan klinikai szakpszichológusok, akik elvégezték a további pszichoterapeuta képzést is.

A mentális edzés olyan, mint a fizikai edzés: mi megmutatjuk a technikákat, de a munkát neked kell elvégezned. A mentális felkészülés is rendszeres gyakorlást igényel! Nincs többre szükséged a fejlődéshez, mint napi 10 perc. Hamarosan meglátod, mit tudsz nyújtani a pályán, ha fejben is ott vagy!

A SportMind alkalmazásban található hangfájlok sportágtól függetlenek. Az egyes gyakorlatok leírásában megtalálod, mikor érdemes végezni őket: edzésen kívül, esetleg edzés alatt, verseny előtt vagy után.

Érdemes edzéstől függetlenül belehallgatni azokba is, amelyeket edzés, verseny alatt, után ajánlunk, hogy lásd, miről szól az adott gyakorlat, és később, éles helyzetben el tudd dönteni, szükséged van-e rá.

 A hanganyagokat használd rugalmasan, értelmezd úgy az ezekben említett helyzeteket, sporttal kapcsolatos eszközöket, ahogy az a te sportágadnak megfelelő!

BASIC és PRO csomag közül választhatsz a SportMind alkalmazásban. A BASIC csomagban 15 hangfelvételt hallgathatsz meg különböző témakörökben, a PRO csomagban további felvételek válnak elérhetővé számodra, amelyek legtöbbször kifejezetten versenyszituációkra, versennyel kapcsolatos problémákra lettek kifejlesztve. Ezen kívül a PRO csomagban eléred a Napló funkciót is, melyben rögzítheted edzéseid körülményeit és az ezzel kapcsolatos mentális tényezőket, hogy még tudatosabban monitorozhasd a fejlődésed.

A SportMind mobilalkalmazásban 5-15 perces hanganyagok formájában mentális tréningeket és guided runokat érhetsz el különböző kategóriákban. A tréningek elérhetőségét két csomagra, BASIC és PRO csomagra osztottuk. A PRO csomagra előfizetve elérheted az edzésnapló funkciót is, amiben naplózhatod a napi hangulatodat, teljesítményedet, ezzel is tudatosítva az edzésmunkádat.

Emellett rögzíthetsz saját hanganyagot is a Hangrögzítő funkcióban: felveheted, milyen érzések járnak át egy sikeres versenyt követően, vagy hogyan motiválnád magad a holtponton, esetleg rögzítheted, milyen tanulságokat vonnál le egy-egy edzés után.

Az Emlékeztető bekapcsolásával emlékeztetheted magad arra, hogy használd az alkalmazást: a számodra kedvező időpontban beállíthatod, hogy kapj egy értesítést, hogy hallgass meg egy-egy tréninget vagy ne felejtsd el kitölteni az aznapi edzésnaplót.

Értesítést abban az esetben küldünk neked, ha új hanganyag került fel a tréningek közé, vagy valamilyen fontos információt, hírt szeretnénk megosztani veled.

A Hangrögzítő funkció úgy működik, mint egy diktafon: nyomd meg a felvétel gombot és kezdj el beszélni. Legfeljebb 10 perc rögzítésére van lehetőséged – ha ennél hosszabb anyagot szeretnél felvenni javasoljuk, tedd több részletben. Ha végeztél, állítsd le a felvételt és mentsd el az anyagot – vagy vedd újra, ha szeretnéd. Később saját hanganyagaidat is visszahallgathatod az alkalmazásban.

A Napló funkcióban rögzítheted aznapi motiváltságod, hangulatod, valamint fáradtságod szintjét. Emellett további jegyzeteket is írhatsz az adott naphoz. Ezen adatok segítségével később elemezheted felkészülésed folyamatát, összefüggéseket találhatsz az edzések és versenyek sikeressége és a napi állapotod alakulása között.

Többet megtudhatsz Nagy Gyöngyi és Michaletzky Luca sportpszichológusokról a Rólunk menüpont alatt, valamint felkeresheted őket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeken, ha további kérdésed lenne!

Válts szemléletet!

Az élsport világában a technikai különbségek csökkennek, mindenki a legjobb formában van. Ebben a mezőnyben úgy tudsz a többi versenyző fölé emelkedni, ha kiemelt figyelmet fordítasz a mentális felkészülésedre. A cél, hogy a versenyen kizárólag a feladatra koncentrálj, ne terelje el figyelmedet semmi a kitűzött célodról és arról, hogy a legjobb formádat nyújtsd.  PRO csomagunkat kifejezetten a verseny és sikerorientált sportolók számára alkottuk meg. Ennek a csomagnak a tartalmában imaginációs technikák, célállítás, holtponton való átlendülés és sérülésből való regeneráció is helyet kapott!