Előfordult már, hogy olyan fáradt voltál, hogy aludni sem tudtál? Vagy olyan, hogy a TV előtt aludtál el, reggel pedig úgy ébredtél, mint akit a mosógépből ráncigáltak elő? A megmérettetés előtti szorongás, a bénító izgalom érzése ismerős? Talán meglepő, de a pihenést is tanulni lehet és tanulni kell, hiszen lételemünk a testi-szellemi regeneráció.

Sportolóként különösen fontos, hogy a felkészülési időszakban az edzés mellett a pihenésre is elég időt szánjunk. Ennek mennyisége mellett a minőség legalább olyan fontos: ennek hiányában elmarad a szuperkompenzáció is, ami pedig éppen a fejlődést biztosítja.

Azonban sport nélkül is könnyen érezhetjük magunkat túlterhelve, lehet rajtunk annyi stressz, hogy az már a minőségi pihenés rovására megy. Jó, ha minden nap szakítunk időt hobbinkra, könnyű testmozgásra vagy valami olyan tevékenységre, ami kikapcsol minket. Különösen nagy segítség lehet ilyenkor a meditáció, vagy olyan relaxációs módszer, aminek segítségével elengedhetjük aggodalmainkat, lecsendesíthetjük csapongó gondolatainkat. Sokszor csupán pár perc elegendő a hatékony feltöltődésre!

Megér napi tíz percet az egészséged?

Érdemes a relaxációs technikát minden nap elvégezni, hogy szinte reflexszerűvé váljon a kikapcsolódás a relaxációs szöveg vagy kép hatására. Hogy pontosan mit választunk, rajtunk múlik, de jellemzően nincs szükség egyik technikához sem napi tíz percnél többre ahhoz, hogy megérezzük jótékony hatását. Autogén tréninget, progresszív relaxációt pszichológus által vezetett csoportos vagy egyéni foglalkozások keretében tanulhatjuk meg, de számos egyéb egyszerűbb, rövidebb meditációs módszer is létezik.

Csak a légzés, és más semmi

A legegyszerűbb, ha csak leülünk és a légzésünkre koncentrálunk, átélve a belégzés és kilégzés minden aspektusát. Ez lehorgonyozza a figyelmünket a jelen pillanatba és segít elengedni a zavaró gondolatokat – azonban sokkal nehezebb gyakorlat, mint elsőre tűnik. Kezdő meditálóknak nagy segítség lehet, ha vezetett a módszer, azaz egy szöveg segíti őket a harmónia felé. A SportMind Appban egy külön relaxáció kategóriát hoztunk létre, amiben több különböző hanganyag szolgálja a feltöltődést.

Míg a Reggeli ragyogás segít, hogy kapkodás helyett békésen induljon a reggel, az Esti nyugalom a lefekvés körüli csapongó gondolatokat csillapítja. A Belső időjárás jelentés egy „gyorssegély” azokra az esetekre, amikor hirtelen elöntenek minket a negatív érzelmek – amikor egy egyszerű légzésmeditáció legtöbbünknek kevés lenne. A Szorongásoldás pedig kifejezetten az olyan lámpalázas szituációkra lett kidolgozva, amikor teljesítenünk kell, de a túlzott izgalom megbénít minket.

Fedezd fel a SportMind App relaxációs hanganyagait, találd meg a kedvenced és vedd elő, amikor szükséged van rá! Ne feledd: a mentális edzés is olyan, mint a fizikai edzés. Érdemes gyakorolni, rendszeresen edzeni, hogy egyre könnyebben juss el abba a nyugodt állapotba, ami testi-lelki egészséged fogja szolgálni!